3 Soruda Sınav Kaygısı

3 Soruda Sınav Kaygısı - Doç. Dr. Arzu Önal | Ergen Psikaytri Nişantaşı

Sınav kaygısı neden oluşur?

Çoğunlukla kişilikten mi kaynaklanıyor ‘kaygılı kişilik’ yoksa yaşanmışlıkların sonucu mu oluşuyor? Sınav kaygısı daha önce yaşanan sınav deneyimleri, başarısız olma korkusu, sürekli olarak erteleme, ailenin beklentileri nedeni ile gelişmektedir. Zemininde kaygılı bir yapı olabilmekte birlikte öğrenilmiş bir davranış olarak daha sonradan da edinilebilmektedir.

Sınav kaygısı çocuğun hayatını nasıl etkiliyor?

Okul döneminde yol açtığı sıkıntıların yanısıra ileriki yaşantısı için olumsuzluğa yol açıyor mu? Sınav kaygısı çocukta olumsuz şemalara neden olur. Yani kaygı arttıkça dikkat bozulur, başarı düşer ve özgüven düşüklüğü olarak sonuçlanabilir. Bu kısır döngü çocuk veya gencin kendine olan inancını sarstığından arkadaş, aile ve çevre ilişkilerine de yansıyabilir. Kaygı ile birlikte sıklıkla mükemmeliyetçilik de eşlik eder. Mükemmel olduklarını hissetmedikleri hiçbir alana girmek istemezler ve bu durum mevcut kapasitelerini gösterememelerine neden olabilir. Mükemmeliyetçilik bu kısır döngüye ek bir olumsuzluk olarak eşlik eder.

Sınav kaygısını hafifletmek için neler yapılabilir? Nasıl üstesinden gelinebilir? Tam anlamıyla üstesinden gelinebiliyor mu?

Sınav kaygısını hafifletmek için kullanılan terapi yöntemleri oldukça başarılıdır. Kendini ifade etmeye çaba gösteren çocuk ve gençlerde terapide hızlı ilerleme sağlanabilir. Sınav ile ilgili konuşurken bile kaygılanan ve dışardan gelen yardımlara tamamen kapalı olunan durumlarda ilaç tedavisinden yardım alınabilir. Geçici veya uzun süreli ilaç tedavi yöntemleri mevcuttur. Ilaçlar da terapi yöntemleri kadar başarılı olmakla birlikte ilaç ve terapi birlikte götürüldüğü takdirde sınav kaygısının tekrarlama olasılığı çok düşer