Yaz tatili nasıl değerlendirilmeli?

Yaz tatili nasıl değerlendirilmeli? - Doç. Dr. Arzu Önal | Ergen Psikaytri Nişantaşı

Yaz tatilini “hep” tatil olarak değerlendirmek doğru mu?

Her çocuk tatili hakeder. Okul kapandıktan bir süre serbest zaman bırakılmalı ve çocuğun nelere yöneldiği izlenmelidir. Daha sonra sevdiği etkinliklere göre onu yönlendirmeli ve tatilini en keyifli biçimde ve faydalı geçirmesine yardımcı olunmalıdır. Bunu yaparken çocuğu sıkmamak, görev haline getirmemek önemlidir.

Tatilin tüm sorumluluklardan kurtulmak gibi algılanması doğru değildir. Günlük sorumluluklar (odasını toplamak, dişlerini fırçalamak, büyüme dönemine uygun yeterli miktarda uyumak,v.s gibi) devam etmelidir.

Çocuklar tatillerini nasıl geçirmeli? Eğlence ve eğitimi nasıl birbirinden ayırmalılar? ( Günde 3 saat eğlence 2 saat ders ya da 1 ay tatil 1 ay ders hangisi doğru.)

İlkokulun ilk yıllarındaki çocuklar için her gün kitap okuma alışkanlığı önemlidir. Henüz yeni öğrenilen okuma becerisi geliştirilmeye devam edilmelidir. Tatil olduğu için okumak istediği kitapları kendinin seçmesine izin verilebilir. Daha sonra anladıklarını anlatması istenebilir, hem özet çıkarmayı öğrenir hem de ebeveynleri ile paylaşımda bulunmasına katkıda bulunur.
Dersleri zayıf olan çocuklar tatilin sonlarına doğru ek eğitim desteği alarak eksiklerini tamamlayabilirler.

Derslerinde başarılı olan çocuklar da tatilin bitmesine 1-2 hafta kala geçmiş yıl gördükleri derslere göz atabilirler, yeni yıla daha hazırlıklı başlayabilirler.

Yaz tatilinde nelere özellikle dikkat ederlerse başarı düzeyleri artar?

Yaz tatilinin en başında aileler çocukları ile bir değerlendirme toplantısı yapmalıdırlar. Iyi karneye ödül, kötü karneye ceza verip geçiştirmek doğru bir yaklaşım dğeildir. Geçmiş eğitim yılının iyi ve kötü yanları konuşulmalı, başarılı geçmişse aynı şekilde geçmesi için neler yapılabileceği, beklenen düzeyde geçmemiş ise eksikleri belirlenmelidir.

Eğitimi sıkıcı bir süreç olarak algılamalarına izin verilmemeli, öğrenmenin ve bilgi birikiminin eğlenceli olduğu gösterilmelidir. Çocuk buna ikna olursa öğrenmekten keyif alacak ve bunu kendi isteği ile sürdürecektir.

Tatilde arkadaş ilişkilerini güçlendirmek dolayısıyla sosyalizasyonu arttırmak, kişilik gelişimi için çok önemlidir. Arkadaşları ile kurduğu iletişim biçimi, sorumluluk duygusunun da gelişmesine (söz verdiği saatte arkadaşları ile buluşabilme, grup içerisinde yer almaya devam edebilmesi için gerekli uyum v.s) yardımcı olmaktadır.

Sorumluluk duygusunun her ebeveynin çocuğuna kazandırmak istediği önemli yetilerden bir tanesi olduğu yadsınamaz. Bu yeti arkadaş ilişkileri, aile ile ilişkiler ve derslere verilen önem ile şekillenmektedir. Sadece derslerle ölçmek doğru değildir. Daha genel ve bütüncül bir yaklaşım gerektirir.

Çalışan anne babalara yaz için özel öneriler var mı? Çocuklar ne gibi aktivitelere yönlendirilebilir?

Çocuklar için uzun bir tatil dönemi başlasa da anne babalar için tatil dönemi daha kısıtlı olabilir. Bu nedenle çocukların sürekli televizyon ve bilgisayar başında zaman geçirmesini önlemek amacı ile yaz okulları, spor aktiviteleri planlanabilir. Böyle bir şansı olmayan, evde zaman geçirmek durumunda olan çocuklar için ebeveynlerin günü çocukları ile birlikte planlaması ve nasıl zaman geçireceği konusunda yardımcı olması televizyon ve bilgisayara bağımlı kalmalarına engel olabilir.

Bir gün öncesinde ertesi gün için yapılacak aktiviteler planlanabilir. Örnek olarak; sabah günaydın telefonu ile başlayan gün, kahvaltı daha sonra kitap okuma, sokağa çıkarak arkadaşları ile oyun oynama, öğlen yemeği ve dinlenme saati v.s şeklinde düzenlenebilir. Belli aralıklarda sıkmadan ödevler de bu planlara dahil edilebilir.

Yaş gruplarına göre özel bir ayrım var mı?

Ergenlik dönemindeki çocuklar ilkokul dönemindeki çocuklara göre daha farklıdır. Onlar kendi planlarını kendileri yapmayı tercih ederler. Yine de fikir verilebilir, hatta kısa dönemler halinde bir işte çalışması sağlanabilir böylece sorumluluk kazanmasına yardımcı olunabilir.

Her çocuğun karakteri farklı olduğundan zorlamadan, mizacına uygun yönlendirmeler yapılmasına dikkat edilmelidir.

Daha küçük çocukları gün içinde arayarak iletişimi sağlarken, daha büyükleri daha az, kontrol edildiği duygusunu hissettirmeden iletişim kurmak daha doğru olur.