Yeni doğan bebek ile ilgili kardeş nasıl hazırlanmalı?
İkinci gelen bebek için hazırlık yapmanın bir parçası da ondan önce doğan kardeşini de bu duruma hazırlamaktır.
Yapılan çalışmalar büyük çocuğu kardeş doğumuna hazırlanmanın, hazırlanmayan çocuğa göre daha iyim sağladığı gösterilmiştir.
İkinci kardeşin geleceği haberi büyük çocuk için hayatında çok büyük değişiklikler olacağı anlamını taşır. Yani ilk çocuk için gereksiz bir stres nedenidir. Ebeveynlerin gözünde tahttan düşmesi ve onların dikkatlerinin tek kaynağı olması durumunun sona ermesidir.
Daha önce kardeş deneyimini yaşayan çocuk ise ikinci kardeşin gelmesi ile büyük bir felaket olmayacağını bilmesi ile birlikte yine de bu durumu çok kolay olarak yaşamaz.
Yaş grubuna göre değişmekle birlikte küçük çocuklarda hamile olduğunuzu çok erken haber verilmemeli, fakat başkalarından duymadan sizden duyması sağlanmalıdır.
Ultrasonografi randevularınızdan birkaçına iştirak etmesini sağlayın.
Karnınıza dokunmasına, kardeşinin tekmelemesini hissetmesine izin verin.
Ona şarkılar söyleyebileceğini hatta onunla konuşabileceğini söyleyin.
Alışverişlere onu da dahil edebilir, aldığınız eşyaları nasıl ve nerede kullanacağınızı önceden ona gösterebilirsiniz (örneğin araba koltuğu aldığınızda onu nasıl yerleştireceğinizi göstermek gibi).
Evde yatacağı yeri, eşyalarını nasıl yerleştireceğinizi önceden anlatın.
Onun kıyafetlerinden kardeşe kullanılacaklar var ise önceden birlikte seçilip karar verilmesi daha sonra oluşacak kıskançlığı azaltmakta yardımcı olacaktır.
Mümkün ise doğum yapacağınız hastaneye önceden götürün. Hatta odanız belli ise oraya bir resim ya da oyuncağını bırakabileceğini söyleyin.
Anne hastanedeyken nerede kalacağını, kim/lerin ona bakacağını ve diğer ayrıntıları doğum öncesinde paylaşın.
Yenidoğanın nasıl bir şey olabileceği konusunda bilgilendirin. Kendi bebeklik fotoğraflarını göstererek nasıl büyüdüğünü konuşun.
Kıskançlık, sevilen bir nesne ya da kişinin paylaşılamaması durumudur. Yani burada sorun eve gelen kardeşten çok anne-babanın sevgi ve ilgisini kaybetme endişesidir.
Yenidoğan bebeği olan dost ve akrabalarınıza ziyarete giderek neler olabileceğini önceden izlemesine yardımcı olun. Başka bir bebeği kucağınıza aldığınızı ve nasıl davrandığınızı önceden deneyimlemesine izin verin. İlk tepkisi sert olabilir fakat bu tepkiyi başka bir bebekle aşmak size yardımcı olacaktır. Anne-babası başka bebeklerle ilgilense de onu sevmeye ve korumaya devam ettiğini görmesini sağlayacaktır.
Hediyeleri onun da açmasına izin verin. Hepsinin kendisine ait olduğunu düşünebilir. Bu durumda onu ikna etmek zorunda değilsiniz.
Odasını ya da karyolasını değiştirmeyi planlıyorsanız doğumdan olabildiğince erken yapmalısınız.
Bu süreçte hayatınızda büyük değişiklikler yapmayın. Taşınmak, bakıcı değiştirmek gibi.
Memeden kesme, tuvalet eğitimini tamamlama, emziği bırakma konusunda ısrarcı olmayın
Mümkün olduğunca rutin hayatını bozmamaya çalışın.
Doğuma yakın hareket etmeniz yavaşlayabilir, enerjiniz azalabilir. Kendinize iyi baktığınızı, bebeğin size zarar veren bir şey olmadığını hissettirin. Doğumdan sonra onunla nasıl ilgileneceğinizi, onunla hala özel zaman geçirmeye devam edeceğinizi anlatın.
Yeni doğan bebekten çok sizinle olan ilişkisinde neler değişeceğini merak eder ve bilmek ister
Hastaneye en az bir kere ziyarete gelmesine izin verin, eğer bu mümkün değilse resim göndererek her şeyin yolunda olduğunu ispatlayın.