Bombalar patlarken çocuklarımıza nasıl davranmalıyız?

Bombalar patlarken çocuklarımıza nasıl davranmalıyız? - Doç. Dr. Arzu Önal | Ergen Psikaytri Nişantaşı

Her yaş grubu çocuk terör ve benzeri korku içeren olaylardan farklı etkilenir. Küçük yaş grubundaki çocukların tepkilerini daha çok çevrelerindeki büyüklerin tutumu belirler. İlk ve ortaokul çağı çocuklarında ailelerin tutumlarına ek olarak çocukların kendi psikolojik yapıları da önemlidir.

*Biraz daha kaygılı çocuklar daha fazla sorgularken, morali bozulmaya yatkın olanlar ise daha depresif ve olumsuz duygu durum gösterebilirler.  Sordukları sorularda tam olarak neyi öğrenmeyi istediklerini anlayın ve ona göre cevaplayın. Sizin endişeleriniz ile onunkiler aynı olmayabilir. Konuyu geçiştirmeyin ya da bir şey olmaz gibi genel cümleler kurmayın.

*Kontrolünüzü kaybettiğiniz izlenimine kapılmalarına neden olmayın. Bunun yerine rutin zamanlarda yaptığınız davranışlara bağlı kalmaya çalışın. Bu size de iyi gelecek. Küçük çocukların daha çok oyuna ve birlikte zaman geçirmeye ihtiyacı olur. Büyük çocuklar ise sordukları basit soruların bile ilgi görmesini, olumlu davranışlarının daha çok benimsenmesini bekleyebilir.

*Özetle, çocuklarla daha çok iletişim kurmak, birlikte zaman geçirmek ve güvende hissettirmek bu dönem içerisinde daha fazla önem kazanıyor. Sağlıkla ve barışla kalın…